Vad gäller om man krockar med bussen?

Det finns alltid en fara i att vistas i trafiken. Speciellt i städer där det finns många bilar, många fotgängare och många cyklister. Stockholm är ett typiskt exempel på en sådan stad och där väljer många turister att vila lite på hanen, lämna bilnyckeln på hotellet och istället se över andra alternativ.

Det kan vara en skrämmande upplevelse att köra bil för första gången i Stockholm; bilar kommer från - till synes - alla håll, alla kör fortare, det tutas, folk skriker och det handlar om en helt ny puls. Lägger man därtill att exempelvis bussar, spårvagnar och tåg från tvärbanan kan dyka upp - ja, då kan man också förstå beslutet om att låta bilen stå kvar i garaget.

Många större sällskap väljer istället ett alternativ som ligger att hyra buss och genom detta ha en fast chaufför som kan ta en mellan alla platser man vill besöka.

Hyra buss - se till att det är säkert

Att hyra buss är ett väldigt bra alternativ för exempelvis företaget som befinner sig i Stockholm på en konferens; i bussen kan man ges möjlighet att jobba - tack vare wifi - och man kan även addera både mat, dryck och sightseeing för att göra färden mer komplett.

Men - och detta är viktigt: bara för att man sätter sig i en buss så är man inte säker och i tryggt förvar. Något som många verkar tro. Om ni ska hyra buss i Stockholm så är det därför viktigt att ni kontaktar ett företag som verkligen är seriöst och som har trafikförsäkring på den buss ni ska använda och där även olycksfallsförsäkringar ingår.

Chauffören bär ansvaret tillsammans med bussbolaget

Lika viktigt är det att chauffören verkligen får köra den buss han är anlitad för att köra; något som det tyvärr kan vara lite si och så med i vissa fall. Det kan naturligtvis vara pinsamt att fråga om detta - speciellt direkt till chauffören. Ett alternativ är därför att i förväg få veta vilken typ av buss ni ska ha och vilken chaufför som kommer att köra er runt i Stockholm - gärna då kompletterat med en bild på körkortet.

Chauffören har det yttersta ansvaret för er och det är han/hon som står för konsekvenserna om ni skulle krocka. Om det sedan skulle visa sig att en krock kommer av undermåligt underhåll - att bussen inte gått igenom en besiktning eller har körförbud - så är det bussbolaget som kommer att ställas till svars.

Som kunder är ni utan ansvar. Men, det är en klen tröst om man krockar och hamnar på sjukhus. Därför bör man också undersöka innan man väljer att hyra en buss.

Era säkerhetsåtgärder är också viktiga

Bälten ska enligt lag användas även i en buss. Chauffören måste upplysa om detta innan och att de personer vars platser som har bälten också använder dessa. Skulle ni bli stannade av polisen så är det den person som inte använder bälte som får böter - det är inte chauffören; förutsatt att han informerat om att sådana finns och ska användas. Sådan extrem skillnad gör det inte för den egna bekvämligheten att ta på ett säkerhetsbälte.

Vi skulle som en avslutande punkt även vilja trycka på två saker: Låt chauffören göra sitt jobb. Håll inte på att stressa honom, låna mikrofonen och skrika och stoja, komma med tips om resvägar etc. Han kör - låt honom göra det ni anlitat honom för. Nummer två: finns alkolås på bussen? Det ska ni verkligen se till att bussbolaget har installerat i sina bussar.

3 Feb 2019