När behövs egentligen en jurist?

Det finns en uppenbar fara i dagens alltmer stressade samhälle och denna ligger i att all information finns där och att många professioner därigenom anses som onödiga. Följande kommentarer får fungera som exempel på vad vi menar med detta:

  • ” Anlita en snickare? Jag såg hur Ernst Kirschsteiger byggde en veranda igår på tv”!
  • ” Kakla badrummet? Det ordnar jag själv – beskrivningen finns på Youtube”.
  • ” Läkare? Humbug! Jag hittar själv en diagnos genom att googla på vilka symptom jag har ”...

... och så vidare, och så vidare. Menas här, visst är det skönt att det finns information tillgängligt – men är det verkligen att sätta likhetstecken mellan detta ständiga flöde och att man som lekman de facto kan utföra det man står inför att göra. I de flesta fall är svaret nej.

Vi ställde frågan i rubriken om när en jurist egentligen behövs? Vi anser att en sådan gör det betydligt oftare än vad många tror. Visst, det finns juridiska dokument tillgängliga på internet och visst; det tar inte många minuter att skriva ett sådant för exempelvis en testamente eller ett äktenskapsförord. Vår poäng: många har ingen aning om vad de skriver och de må tro sig fullt ut förstå innebörden av vissa ord – men i själva verket så betyder dessa ord någonting helt annat. Du skriver i ditt testamente att din partner ska ärva med fri förfoganderätt, men i själva verket så är ordet du söker och menar egentligen att hon ska ärva med full äganderätt.

Det handlar om att veta exakt vad man menar och en jurist i fall liknande dessa må kosta några kronor – men det är en garanti för att allting sker korrekt och att den verkliga viljan också sätts i print. Precis som en plattsättare är en garanti för att varje kakelplatta sitter i en rak linje jämfört med den bredvid.

Just en jurist tycker vi är intressant att spinna vidare på här. Troligt är nämligen att kontakten med en sådan kommer att vara ganska minimal för en medel-svensson. Många av oss kan gå genom ett helt liv utan att hamna i någon typ av konflikt och där vi inte har någon anledning att skriva juridiska dokument överhuvudtaget. Att då verkligen ta hjälp då det behövs är nödvändigt. Det kommer att betala sig i slutändan. Använder du  fel ordval i ett äktensskapsförord så kan det vid en skilsmässa stå dig ganska dyrt och du kan inte i efterhand försöka korrigera det. som en av grundpelarna inom juridiken lyder: Pacta Sunt Servanda – Avtal ska hållas.