Vad har man ansvar för när man hyr ut i andrahand?

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andrahand? I så fall finns det några saker att tänka på. Dels så handlar det om ansvar - men dels även om mer personliga saker som du måste ha i åtanke innan du går vidare med en hyresgäst. 

Att hyra ut bostadsrätt är idag lite enklare än tidigare. Sedan 2014 så har man lättat på reglerna för bostadsrättsinnehavare att hyra ut sin bostad i andrahand. Tidigare var man tvungen att ange beaktansvärda skäl då man sökte tillstånd och godkännande från sin BRF.

 Idag räcker det med att ange skäl. Det låter diffust, men som skäl kan exempelvis samboskap räknas, en längre utlandsvistelse eller en flytt till annan ort likaså, och även exempelvis att man ska hyra ut till en närstående är ett skäl som kan innebära ett godkännande. Just ett godkännande är ett exempel på ett ansvar som du har i samband med att du vill hyra ut lägenhet i andrahand. Om du inte har ett sådant så ska du heller inte hyra ut.

 

Ta ut rätt hyra för din lägenhet

Där har ingenting förändrats - det har blivit enklare att få ett tillstånd, men man måste fortfarande ha ett sådant för att få hyra ut. Och, en förening kan också dra tillbaka en lägenhet om man upptäcker att det sker en olaglig uthyrning. Det finns många exempel på där detta skett och inte minst i storstäderna - Stockholm i synnerhet - har man sett att vissa hyr ut lägenheter i en närmast industriell skala som påminner om en ren hotellverksamhet. Det är olagligt, även om det kan vara frestande med tanke på pengarna. 

Just pengarna är en sak att tänka på. Hur mycket kan man egentligen begära i hyra? Du har ett ansvar i att lägga hyran på en rimlig och skälig nivå. Det du kan göra är att jämföra med liknande objekt i området och där du samtidigt ockås räknar in dina kostnader för kapital och drift. Ett litet påslag kan göras om du vill hyra ut lägenhet möblerad, men tanken är inte att du ska bli förmögen: du ska kunna hyra ut din bostad och hjälpa en annan person genom detta. Det finns verktyg på internet att använda för att få fram en ungefärlig kostnad, men ta gärna hjälp av sakkunnig innan du bestämmer avgiften. 

Vissa föreningar kan även begära en avgift varje månad i samband med att man godkänner en andrahandsuthyrning. Detta ska i så fall tydligt framgå i stadgarna och du som hyresvärd har också rätt att begära motsvarande belopp av din hyresgäst. 

Tänk på detta när du hyr ut lägenhet

Försäkringar är en viktig fråga i samband med att du hyr ut lägenhet. Du ska ha kvar din hemförsäkring - och din hyresgäst ska ha en egen sådan och dessutom ofta ett tillägg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i den frågan. 

Om du ska hyra ut möblerat så tänk på att upprätta en inventarielista som din hyresgäst går igenom och signerar. Det minskar risken för framtida konflikter. Samma sak kan även göras vad gäller exempelvis skador. Lite slitage är emellertid något som du måste räkna med att din bostad drabbas av. Någon ska, trots allt, leva och bo där med allt vad det innebär, eller hur?

30 Nov 2022