Slarv vid catering kan stå en allergiker dyrt

Enligt lag så är man som restaurangägare skyldig att deklarera och informera kunder om maten de serverar innehåller någon av de fjorton ämnen som klassas som allergener. kortfattat så ska du kunna ställa en fråga om en maträtt och direkt få ett svar om rätten i fråga innehåller skaldjur, ägg, fisk, jordnötter, selleri, nötter och så vidare.

Allergener kan åsamka stor skada och för exempelvis en nötallergiker så kan det faktiskt innebära en ren livsfara. En allergisk chock kan leda till döden och en sådan kan även komma av fisk, skaldjur och soja.

Därför finns tydliga regler och lagar gällande detta. Vi ska direkt säga att laktos och gluten inte omfattas av samma tydliga regler - men att du som kund ändå kan begära att få vetskap om den mat du serveras innehåller något av dessa ämnen. I och med att fler och fler utvecklat känslighet mot gluten och laktos så brukar de flesta restauranger ha alternativa menyer för kost som inte innehåller dessa ämnen. Fråga alltid!

Vad händer om du drabbas - vem bär ansvaret?

Vi kan säga att du valt att beställa catering till en fest i Stockholm och där du vet att två av dina gäster är allergiska. Den ena personen tål inte nötter medan den andra är allergisk mot skaldjur. För att vara på den säkra sidan så beställer du catering som inte innehåller någonting som har vare sig med fisk, nötter eller skaldjur att göra.

Vi kan säga att du väljer en salladsbuffe med kyckling. Du har på ett tidigt stadie förklarat att det finns allergiker på festen och företaget inom catering har dyrt och heligt lovat - och garanterat - att maten vare sig innehåller- eller är framställd i närheten av dessa livsmedel. Vad händer då? Jo, företaget inom catering i Stockholm kommer med er salladsbuffe och allting är toppen - det smakar bra, allt ser fräscht ut och alla på festen verkar nöjda. Fram till dess att en person faller ihop, får svårt att andas och ni måste ringa en ambulans.

Det är inte svårt att förstår varför. Då ni tittar på vederbörandes tallrik så ser ni nämligen - dolt bland salladsbladen - en räka och då personen som drabbats är densamma som anmälts som skaldjursallergiker så är saken klar. Ni har fått felaktig kost serverade av detta företag inom catering. Ansvaret är deras och ni ska så ersättas.

Så lätt är det inte att få rätt rent juridiskt

Eller? Så enkelt är det faktiskt inte att få rätt gällande dessa frågor. man måste förstå att en restaurang eller ett företag inom catering har ett rykte att tänka på också och att de således, i många fall, hävdar sin rätt. Det kan handla om att hävda att ni ljuger eller om att ni inte gett den information gällande allergener som krävdes. I många fall krävs en process för att få rätt gällande detta, bli ersatt för maten och för eventuella sjukhuskostnader. Om vi ser till gängse väg för att nå en överenskommelse så brukar den se ut som följer:

    1. : Ni säger till. Du berättar för företaget inom catering vad som har hänt och hur dina krav på ersättning ser ut
    2. Du kontaktar miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun. De kommer att starta en utredning kring det inträffade
    3. Begär ersättning: Du kontaktar - gärna med tyngden från den färdiga utredningen med dig - företaget inom catering i Stockholm och begär att få dina omkostnader betalda.
    4. Motsätter sig företaget dina anspråk så kan du anmäla ärendet till Visitas Ansvarsnämnd.

Så ser processen ut och det kan handla om en ganska lång resa. ett tips för att snabba på denna handlar om att ta hjälp och att, inom rimlighetens gränser, hota. Hjälpen handlar om att kontakta en jurist. Det ger alltid mer tyngd om man har en sådan vid sin sida och det visar på att man som konsument dels menar allvar och att man dels också är beredd på att gå ganska långt för att få rätt.

Hot då? Ja, ingen restaurang eller något företag inom catering vill ha dålig publicitet. Att nämna att du tänker kontakta tidningar och övrig media brukar kunna lösa upp de flesta knutarna. Till syvende och sist så är det ändå företaget som gjort fel - du har i det här fallet rätten helt på din sida.

18 Mar 2018