Överväg en motoroptimering för mer körglädje - lagligt

Din bil har större kapacitet än vad du får ut av den idag. Gömt inuti programvaran finns högre effekt, mer kraft och även andra fördelar - mindre bränsleförbrukning, bättre vridmoment och större flexibilitet. Varför ser du då inte detta då du kör; varför händer ingenting då du trycker på med högerfoten på gaspedalen?

Jo, av den enkla anledningen att tillverkarna jobbar med en säkerhetsmarginal som är väldigt frikostig. Vi kan säga att du ligger i mitten av denna och att det längst ut på ena sidan är väldigt låg prestanda medan det i andra änden är väldigt hög sådan. Oavsett om du ligger nära någon dessa ändar så fungerar din bil som vanligt - det är bara det att motorn reagerar bättre på den ena sidan än på den andra.

Din bil - liksom de flesta - ligger alltså, som en säkerhetsmarginal, i mitten av denna linje och det är möjligt att ändra. Genom att anlita ett företag inom motoroptimering så kan du för en billig summa få din bil att blir mer kraftfull och roligare att köra. En motoroptimering är att jämföra med gårdagens trimning - men med en tydligt skillnad att en motoroptimering inte kräver verktyg, mekaniska kunskaper eller ger olja på händerna: den sker via en dator.

Det handlar alltså, på det stora hela, om att manipulera - uppgradera! - programvaran i din bil. Ett väldigt prisvärt och snabbt - det tar mellan en- och fyra timmar - att få en bättre körupplevelse.

Är en motoroptimering laglig?

Frågan är naturlig: är detta lagligt att göra? Kan jag med så enkla medel som en motoroptimering få en bättre presterande bil? Det finns ett snabbt svar på detta och det lyder. ja, det är lagligt.

Men, det finns även tydliga zoner som är väldigt, väldigt gråa och svåra att reda ut. För det första så måste en motoroptimering göras med typgodkända, certifierade hjälpmedel. Använder du någon annan typ så gör du något som är förbjudet.

Den andra frågan gäller följande: genomför du en motoroptimering så måste du även anmäla en ny registreringsbesiktning och för att denna ska bli godkänd så krävs det att förändringen är sanktionerad och godkänd av tillverkaren. Inga problem - om det inte vore så att det hela visat sig vara ett klassiskt Moment 22. Många bilägare upplever extrema svårigheter i att överhuvudtaget få tag i sin biltillverkare och än mindre alltså få en motoroptimering sanktionerad.

Det gör att A) många struntar i anmäla förändringen då den, i stort sett, är omöjligt att upptäcka och B) kan få problem om motorn skulle gå sönder och där Försäkringsbolaget vägrar att ersätta skadan. Dock: håller man sig till de certifierade och typgodkända lösningarna så är det inga problem då bilen inte tar skada.

Vi kan som exempel på att en motoroptimering inte är skadlig säga att BMW erbjuder sådana i egen regi. Det, om något, är ett bra bevis på att det handlar om något bra som ger bilen bättre effekt. Skillnaden mellan deras jobb och samma jobb utförd av ett företag inom branschen är att den senare gör det för ett mycket bättre pris.

Läs även om: chiptriming.

26 Mar 2018