Omgivningen dömer ett narkotikabrott hårt

En kväll ute på krogen, ett plötsligt felbeslut, en knackning på axeln, ett urinprov och plötsligt så är man stämplad som en knarkare. Det hela kan faktiskt te sig på ett sådant sätt och för en person som haft detta händelseförlopp utspelat i det verkliga livet så är det ofta det senare som är problemet. Man blir dels dömd för ett narkotikabrott rent juridiskt, men dels blir man ofta dömd av sin omgivning också; något som är värre då det ofta tar lång tid att tvätta av sig den stämpeln. I synnerhet om det handlar om en mindre stad. Där kan man lätt bli avfärdad som en pundare, som en langare eller som en knarkare – trots att det narkotikabrott man blivit dömd för varit ringa och inte kommit med någon högre straffsats än dagsböter och samhällstjänst. 

Säga vad man vill om narkotikabrott – det finns naturligtvis gråskalor även här; att ta lite kokain på en fest skiljer sig markant åt mot att smuggla – och sälja knark på en regelbunden basis. Men, ska inte en dömd person som avtjänat sitt straff för narkotikabrott kunna återvända till det normala och bli behandlad som personen i fråga blev innan domen?

Narkotikabrott är stigmatiserande 

Personer som blivit dömda för ett narkotikabrott upplever ofta att de har en längre väg tillbaka till samhället. Man får jobba hårdare för att bevisa sin pålitlighet, man får hela tiden förklara sig – vid exempelvis arbetsintervjuer – och man kan uppleva att vänner, släkt och bekanta vänder ryggen till istället för att ge den stöttning man behöver för att komma på fötter igen. 

Att jämföra med exempelvis en grov misshandel där många direkt förlåter och till och med kan se domen som någonting häftigt och en fjäder i hatten på den dömde. Vad är det som gör just ett narkotikabrott – ett ringa – så pass stigmatiserande? 

Misstänkta döms på förhand

Att vara misstänkt för ett narkotikabrott följer samma mönster. Tidningar kan skriva om brottet, de kan hänga ut personer med namn och de kan få allmänheten att agera domstol i en fråga som ännu inte fått rättslig prövning. 

Skulle du vara misstänkt för ett narkotikabrott och där ditt juridiska ombud lyckas bevisa din oskuld – ja, då är det ändå troligt att du kommer att tvingas dras med misstankar om en felaktig dom. Ingen rök utan eld. Så resonerar många gällande narkotikabrott. Det är bara att se på diverse kändisar som hamnat i en liknande situation för att förstå vad vi menar. 

Att var misstänkt är inte att vara skyldig och blir man dömd för ett narkotikabrott så har man också – genom böter, samhällstjänst eller fängelse – sonat sitt brott. Precis som vid alla andra andra typer av brott. Läs mer på narkotikabrott.nu.

15 Jan 2018