Om du blir utsatt för stöld under en hemstädning

Visst kan det kännas olustigt att anlita ett företag för hemstädning de första gångerna. Främmande människor som ska in i ens hem, ofta när man själv inte är där, och gå runt i lägenheten och städa. Tänk om de tar något värdefullt utan att man märker det? Tänk om de rotar runt i skåp och lådor och tar vad de känner för? Det är inte konstigt att man tänker så i början - att ha människor man inte känner i sitt hem känns som ett stort ingrepp i ens privatliv, vilket det ju på sätt och vi också är, även om städarna själva så klart inte tänker så. Ditt hem är ju deras arbetsplats, precis som för en hantverkare.

När tillfället gör tjuven

Den där rädslan är oftast helt obefogad och oron förbyts snart i förtroende och glädje över att det blir så fint hemma. 99, 9% av de som jobbar med städning är ärliga människor precis som du och jag. Men så finns den där lilla spillran kvar av människor som faktiskt har något lömskt i kikaren, eller som inte kan hålla händerna i styr när de ser något de vill ha. Att de riskerar sitt jobb genom att stjäla från ditt hem kan tyckas märkligt, men en del människor har inget konsekvenstänk utan går helt på impuls. Kanske hoppas de att stölden ska gå förbi obemärkt. Det händer att folk blir av med värdesaker i och med hemstädning, även om det är extremt ovanligt.

Lätt att peka ut en misstänkt

I en storstad som Stockholm löper man så klart större risk att bli av med något än om man bor på en mindre ort. Kanske känner tjuven att han i en sådan här stor stad blir anonym, även om det så klart inte är så. Städfirman vet ju vem de har skickat dit för jobbet och kan hjälpa dig att ställa tjuven mot väggen.

Så gott som alltid är det någon enstaka anställd som begår stölderna, utan kollegornas eller chefernas vetskap. Ofta erkänner de också när de ställs mot väggen. Inte sällan finns en tragisk historia i bakgrunden, att de var i akut behov av pengar eller liknande. Mer komplicerat blir det i de fall där flera städare varit på uppdraget och alla säger sig vara omedvetna om det inträffade. Man skyller kanske på varandra men ingen träder fram och tar på sig skulden.

Svårt att döma någon som inte erkänner

Hemförsäkringen gäller inte om du lämnat ut nyckeln, så blir du bestulen får du ingen ersättning därifrån. Det enda sättet för dig att få tillbaka pengarna är att först anmäla stölden till städfirman och hoppas att de kan bringa klarhet i situationen. Vill de inte ta tag i det eller om städaren som varit hemma hos dig inte erkänner, har du inget annat val än att polisanmäla.

Att bevisa en stöld är dock oerhört svårt för polisen, även om städfirman haft nyckeln till ditt hem. Naturligtvis pekar det mesta på att någon från städfirman är skyldig, men det går inte att helt utesluta andra alternativ, som att du själv tappat bort pengarna eller värdeföremålen, eller helt enkelt att de aldrig funnits.

Välj en seriös städfirma i Stockholm

Det går aldrig att helt skydda sig mot stöld, men du kan göra mycket genom att välja en väletablerad städfirma i Stockholm med goda betyg från tidigare kunder. Man märker ganska snart på en städfirma om man har med seriösa människor att göra, och i de allra flesta fall får man snabbt en bra och personlig kontakt med den som städar ens hem. Städfirmor som ständigt byter ut personal, så att det varje gång är någon ny person som städar hemma hos dig, är svårare att lita på. Du bör undvika sådana firmor, det tyder på en ganska turbulent och oseriös verksamhet. Välj en välrenommerad och förtroendeingivande städfirma i Stockholm och låt dem sköta din hemstädning, så behöver du inte känna dig orolig.

12 Aug 2018