När jurist inom försäkringsrätt bistår polisen

Om det du är intresserad av juridik och som lekman läser på och studerar olika intressanta rättsfall, kanske du har hört talas om ett mycket uppmärksammat mord som skedde 2016 och som inkluderade en äldre herre i Arbogatrakten och som kallades för "Arbogafallet" i pressen. Misstankarna riktades så småningom mot dottern till mannen som hade mördats. Hans fru hade också fått allvarliga skador av den som hade mördat pappan. Frun och mamman till den som senare blev dömd till anstiftan till mord, ringde 112 och vaknat av att hon "blödde från olika hål".

Först misstänkte polisen att det var kvinnan som hade mördat sin egen make, men efter några dagar föll misstankarna på dottern till paret. Efter ett omfattande spaningsarbete, misstänktes dottern och hennes dåvarande sambo för mordet på pappan och mordförsök på mamman. Så småningom fälldes sambon för mordet och dottern för anstiftan till mord. Men det vara inte det enda som hon misstänktes för. Det visade sig att hon bar på en mörk hemlighet.

If misstänkte mord på ex-mannen

Redan innan hade försäkringsbolaget gjort egna efterforskningar om misstänkt mord på dotterns ex-man. Polisen avskrev dödsfallet på kvinnans ex-man som en olycka, vilket borde ha gjort vilken vaken polis som helst misstänksam då mannen, visserligen i 50-års åldern men i övrigt frisk och stark, drunkna invid en för honom välkänd brygga och kvinnan hade precis innan tecknat en miljon stor livförsäkring på mannen. Den enda som gjorde alla rätt var försäkringsbolaget If. Där hade de jurister som kunde försäkringsrätt, men inte bara det, utan även som kunde tänka logiskt och kunde använda sitt sunda förnuft. En försäkringsman gjorde en egen utredning om kvinnan som begärde ersättning för mannen. Senare, när kvinnan gjorde sig skyldig till anstiftan till mord, misstänkte polisen henne sedan för mordet på mannen, men då hade bevisläget blivit mycket sämre och polisen lyckades inte bevisa mord på mannen.

Viktigt med jurister som kan försäkringsrätt

Det som är viktigt att det finns duktiga jurister inom försäkringsrätt, är den att de duktiga juristerna kan vara till hjälp för polisen i de fall där varken logik eller sunda förnuftet får råda och de är alltför snabba att avskriva solklara fall som olyckor eller självmord. Då är det viktigt att det finns andra yrkesgrupper som kan slå larm och som kan agera om inte polisen agerar som de egentligen ska; utreda misstänkta mord innan de avskriver ett fall. Ibland måste fler yrken och människor som är kompetenta och duktiga göra polisens jobb.

30 Oct 2019