Mycket fusk i takläggarbranschen

Att renovera eller lägga ett nytt tak är en stor åtgärd när det kommer till bygg och renovering. Tyvärr förekommer det mycket fusk i takläggarbranschen, både i form av slarv gällande material och metoder men även brister när det kommer till själva hantverket. 

Ska du lägga ett nytt tak eller renovera ditt befintliga är det därför viktigt att du klargör vad som ingår i jobbet och helst bör du be att få ett fast pris för hela jobbet för att slippa otrevliga överraskningar.

Dyra arbetskostnader

Ett tak är nämligen inte bara dyrt i form av materialet utan även för att det är ett stort jobb som tar mycket tid. Tyvärr är det dock så att det förekommer ganska många takläggarfirmor som tar överdrivet lång tid på sig i arbetet för att dryga ut kassan.

Byggbranschen har på senare år ökat priset per timme rejält och då svider det än mer i kassan om personalen arbetar långsamt. Att anlita en erfaren takläggare brukar därför löna sig och ännu bättre är om du kan få ett fast pris för hela taket istället för att leja in personal per timme.

Bristande kunskap ger problem

Tyvärr så finns det även en hel del slarviga aktörer där ute som skickar oerfaren personal på jobb.Taket är den absolut viktigaste delen på en hel byggnad. Är det inte rätt byggt kan du få problem i hela huset. Vanligast är förstås läckor som kan uppstå om man inte är minutiöst noga med underlagspapp, skarvar och genomföringar.

Andra problem som kan uppstå är till exempel skador av fukt och mögel för att man har valt fel konstruktion i isoleringen eller slarvat med ångspärren. Har du ett äldre hus där taket renoveras är det i regel bättre att välja en diffussionsöppen lösning för isoleringen. Tyvärr är det inte alla takläggare som känner till hur man utför den typen av jobb och riskerar därför att skada din byggnad.

Slarv med underarbetet

Många försöker att ta genvägar när det kommer till underarbetet. Vissa påstår att de gör en fullständig takrenovering när de bara byter ytskikten. En seriös aktör plockar ner ytskikt, bärläkt, gammal vindpapp/tätskikt innan man lägger på de nya materialen. Vid behov byts även råsponten ut om den är i dåligt skick.

Kort sagt så bör du vara noga i dit val av takläggare för att vara säker på att du får ett jobb som blir korrekt utfört med metoder anpassade till din byggnads förutsättningar och till ett resonabelt pris. 

Ta hjälp om du upptäcker fusk

Skulle du råka ut för en oärlig takläggare som gör ett dåligt jobb bör du givetvis söka juridisk hjälp. Helst av allt bör du klaga i direkt anslutning till arbetet, men om du inte får någon respons bör du vända dig till en jurist som kan ta ärendet vidare. Du kan även vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden samt till takläggarnas branschorganisation TIB om företaget skulle vara anslutet till dem.

2 Aug 2019