Jobba lagligt med ett arbetstillstånd

Att komma till Sverige och börja arbeta är inte alltid så enkelt som det kan låta. Det krävs inte sällan arbetstillstånd. Det finns hjälp för dig att ansöka om detta för att arbeta i Sverige.

Vad krävs egentligen för att få arbeta? Är det inte bara att söka ett jobb, gå på intervju, skriva under anställningsavtalet och sedan inställa sig på arbetsplatsen måndagen därpå klockan åtta på morgonen, och därefter sköta sina arbetsuppgifter? Ja, för de flesta svenskar är det inte mer komplicerat än så. Men låt oss bredda perspektivet och titta utanför vår nations gränser för ett ögonblick. Ibland hör man främlingsfientliga människor påstå att folk från andra länder kommer hit och “tar våra jobb”. Riktigt så enkelt är det inte. Det är inte vem som helst som kan komma hit och bara börja jobba. Det är villkorat och faktiskt en ganska omständlig process att som utrikes född nå hela vägen till ett arbetstillstånd och få börja arbeta i Sverige.

Undvik svartarbete

Har du precis kommit till Sverige är det en god idé att söka arbetstillstånd så fort som möjligt. Ofta kanske du redan har ett arbete på gång som du specifikt rest till Sverige för att utföra, och saknar nu enbart det slutgiltiga beslutet så att du kan arbeta lagligt och betala skatt. Om du tycker att det är krångligt att söka kan du be företaget du ska arbeta på om hjälp. Det är alltid bäst att få papperna på plats och inte börja arbeta svart under tiden.

13 Dec 2020