Frågor och svar om advokater

Det här med advokater är något som många har en ganska vag uppfattning om. Det är inte alla som känner till hur advokater arbetar, eller hur man blir en advokat. Därför reder vi ut några begrepp och funderingar som man kan ha om advokater.

Hur blir man advokat?

Advokat blir man först när man upptas i Advokatsamfundet. Det blir man först när man har arbetat några år på en advokatbyrå. Först gäller det att man studerar juridik. Ofta är det 5-6 års utbildning på universitet, där man studerar väldigt mycket om olika lagar, hur man ska tolka dem och vad de säger. Efter studierna är det meningen att man ska arbeta på en advokatbyrå som jurist innan man sedan kan ansöka om att få gå med i Advokatsamfundet.

Vad arbetar advokater med?

En advokat, till skillnad från andra jurister, är inte bara experter på juridik, utan ska framför allt arbeta för sin klient. Att få bli advokat innebär att man är upptagen i Advokatsamfundet och har lovat att vara sin klient trogen och göra allt för sin klient. Det är en advokats främsta arbetsuppgift. Sedan innebär även det att vara advokat att man lever ett rättsskaffens liv, inte slarvar eller gör fel. Om så skulle hända kan man bli varnad av Advokatsamfundet och bättrar man sig inte, kan man bli av med sin advokattitel och får efter det inte arbeta som advokat. Titeln advokat är alltså en skyddad titel, som läkare, sjuksköterska och lärare bland annat.

Kan vem som helst anlita en advokat?

Vem som helst kan anlita en advokat, när som helst. Kruxet är bara den att det inte är alla advokater som ställer upp, om det inte är så att du befinner dig i en tvist, eller är misstänkt för något brott. Däremot kan du alltid anlita en jurist, om du till exempel vill skriva ditt testamente, eller ändra sitt testamente. Man kan anlita en jurist om man ska skriva avtal med någon part och så vidare. En advokat, däremot vill arbeta med ett pågående rättsfall.

Vad kostar det att anlita en advokat?

Det kostar faktiskt en hel del att anlita en advokat. De allra flesta hemförsäkringar täcker en advokats kostnader, men det första samtalet som du har med en advokat måste du betala själv, och det brukar endast vara under en timme och kan kosta mellan 1.500-2.000 kronor. Då kan du föreställa dig vad en advokat kostar om du skulle betala hela summan själv. Vill du läsa mer och kanske anlita en adokvat i Uppsala? Läs då mer på: http://www.advokatuppsala.biz.

18 Feb 2019