Felbehandlad på skönhetsklinik

Att besöka skönhetssalonger och kliniker för skönhetsbehandlingar blir allt vanligare, liksom de olika metoder och behandlingar som erbjuds. I Stockholm känns det som att det dyker upp en ny aktör på marknaden varje dag. Det säger sig självt att alla dessa mottagningar inte är helt seriösa och att det kan innebära en risk om man inte är noga i sitt val av behandlingsställe. Men hur ska man göra för att undvika att drabbas av en felbehandling, som i värsta fall kan leda till permanenta skador? Och vad har man för rättigheter om man skulle råka ut för en felbehandling?

Typer av behandlingar som kan gå snett

I stort sett alla typer av skönhetsbehandlingar kräver att den som utför dem vet precis vad hen håller på med. En typ av behandling som man ofta hör talas om att den går snett, är när olika typer av fillers används, i till exempel läppar. Här gäller det verkligen att dosera rätt och att hålla händerna i styr. Bröstförstoring med silikon är en annan typ av behandling som ibland går fel, och där brösten blir hårda och ömma.

Hårborttagning med laser är en behandling som blir allt mer populär i Stockholm. Det är en bra lösning för den som vill bli av med oönskad hårväxt permanent, men det är mycket viktigt att lasern ställs in rätt, annars kan den orsaka brännskador på huden och svår smärta för den som blir behandlad. Att använda laser på människors hud kan tyckas som något som borde inge respekt för den som söker sig till yrket, men det finns tyvärr oprofessionella och samvetslösa aktörer inom alla områden.

Välj alltid en beprövad klinik

Du ska alltid undersöka kliniken du väljer noga, och aldrig gå på ett oprövat kort. Seriösa skönhetskliniker har lasercertifikat från SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Ser du deras logga kan du räkna med att du får en utbildad behandlare.

Sök på kliniken på nätet, och försök hitta omdömen från tidigare kunder. Var uppmärksam på hur tidigare kunder upplever att de blivit bemötta; även om behandlingen har gått bra är dåligt bemötande ofta ett tecken på att det rör sig om en dålig klinik och att det finns en ökad risk för att något ska gå snett.

Om du blivit felbehandlad

Om du får brännskador efter hårborttagning med laser i Stockholm, ska du först och främst söka vård för dina skador. Att få rätt behandling så fort som möjligt är av stor vikt för att skadorna inte ska bli bestående. Sedan ska du, helst i sällskap med en jurist, kontakta kliniken för att höra vad de har att säga till sitt försvar. I de flesta fall blir det fråga om en ersättning för sveda och värk. Har kliniken flera liknande misslyckande bakom sig kan det också leda till att de får stänga ner verksamheten.

Kontakta en jurist

Har du fler frågor kring felbehandlingar och hur man på bästa sätt kan skydda sig, ska du kontakta en bra jurist med fokus på patientfrågor och konsumenträtt. Har du blivit skadad under en behandling har du alltid rätten på din sida och ska bli skäligt kompenserad för det du varit med om.

11 May 2018