En vårdnadstvist kan skada barnen

Att man vid en skilsmässa kan uppleva att man blivit sviken och att man känner att man på något sätt vill hämnas sin forne partner är i sak inget ovanligt. Det vill säga; står man på andra sidan av exempelvis en otrohet och ser hur den person man trott sig spendera livet tillsammans med plötsligt träffar någon annan och vill skiljas kan gör att man agerar väldigt irrationellt och låter känslorna tala snarare än sitt sunda förnuft.

Något som i många fall är en farlig väg att gå och speciellt om det vapen man har för hämnd innebär att man inleder en vårdnadstvist. Det vill säga; man vill straffa sin forne partner och man göra detta genom att ansöka om ensam vårdnad. Det är tyvärr inte ovanligt att just hämnd och svek ligger till grund för att en vårdnadstvist påbörjas och det är helt fel väg att gå.

Kort sagt. De om drabbas primärt här är barnen som genom en vårdnadstvist kan få själsliga sår som de bär med sig genom hela livet. Man ska veta att barn inte är fullt utvecklade och att de kan börja tänka sig att en vårdnadstvist sker av exakt motsatta skäl – att ingen vill ha dem – och att det är nog tufft för ett barn att föräldrarna skiljer sig. Inleds det utöver det också en vårdnadstvist – ja, då har man en dubbelt så tuff period framför sig. För; en vårdnadstvist och lösningen på en sådan är ingen process där ett beslut sker lättvindigt och det krävs ofta en väldigt lång tid innan det fattas ett beslut.

Inled inte en vårdnadstvist i syfte att hämnas 

Från statens sida så ser man helst att det även efter en skilsmässa ska vara fortsatt gemensam vårdnad om barnen och man gör det av den anledningen att en kontakt med båda föräldrarna i de flesta fall är bäst. Det ska således mycket till för att vinna en vårdnadstvist och av den anledningen så bör man tänka ett extra varv som förälder.

 Menas här; är otrohet verkligen ett bevis på att min forne make inte är lämplig att ta hand om barnen? Svaret här är ofta nej och det är exakt dit vi vill komma. Inled inte en vårdnadstvist för att hämnas; det skadar alla inblandade och framförallt så skadar det barnen.

Läs Mer hos en professionell advokat.

 

4 Aug 2017