Det är ett målsägandebiträde

Det har blivit mycket populärt att skriva mycket om kriminella fall i våra dagstidningar numera. Vi läser så gott som dagligdags om olika brott. Det är som om vi är intresserade av att "Pelle slog Kalle på käften i lördags kväll utanför krogen". Vi ser program i TV, där kända kriminologer får uttala sig om alla slags olika kriminalfall. Intresset har helt enkelt ökat bland gemene man om olika brottslingar, om saker som händer bland kriminella och om polisens arbete. Vad detta intresse beror på är svårt att riktigt förklara. 

Av det ökade intresset för brottslighet har gjort att många tror att det har blivit mer kriminellt i samhället. Lyssnar på forskare inom kriminalitet, menar de i stället att brottsligheten går ner, statistiskt sett. Något man inte får intrycket direkt av, när man läser nyheterna eller ser nyhetsprogram i TV.

Brottsoffer kan ha egna advokater

Bland dessa många nyheter, kan man ibland läsa om speciella fall där det visar sig att brottsoffer, också har en egen advokat, som hjälper brottsoffret genom rättegångarna. Senast visade det sig att den kvinnan som fick den omtalade "kulturprofilen" dömd för våldtäkt i tingsrätten, hade en advokat som hjälpte henne i rättegången. Hennes advokat var den som svarade på de frågor som journalister ville ställa till kvinnan själv, men där hon inte ville synas på bild eller svara på de frågorna. Den advokat som i stälelt svarade på de frågor som journalisterna hade, fungerade som målsägandebiträde. Det är så de kallas som arbetar som ett brottsoffers advokat.

Samma advokat i tidigare uppmärksammade fall

Samma advokat förde upp ett fall i hovrätten som kom att kallas "Stureplansfallet" i medierna. Då var det en kvinna som hänvdade att hon hade blivit våldtagen av två män som hon kände. De två männen blev friade i tingsrätten, men hon överklagade domslutet till hovrätten som valde att ta upp fallet på nytt.

Väl i hovrätten, hade hennes målsägandebiträde, advokaten, plockat fram det telefonsamtal som hon hade gjrot till larmcentralen direkt efter våldtäkten. Det larmsamtalet gjorde att männens trovärdighet sjönk och det visade sig att de hade ljugit om kvinnan efter det som hade skett dem emellan. 

Ett målsägandebiträde kan avgöra om rättvisa sker

Båda dessa fall visar att det är viktigt för ett brottsoffer att ha med sig ett målsägandebiträde som kan hjälpa brottsoffret, föra dennes talan, vara ett moraliskt, men framför allt ett juridiskt stöd och vara uppfinningsrik och föra brottsoffrets talan där de själva inte kan det. De kan leda i bevis för att stärka brottsoffrets trovärdighet. Över huvudtaget är det bra om ett brottsoffer har en jurist vid sin sida. En sådan kan utöva påtryckningar på polisen och åklagaren att verkligen göra sitt arbete.

20 Nov 2018