Kan man lita på en mäklare i Stockholm?

En mäklare jobbar för sin klient och ska hjälpa denne att sälja ett objekt till ett så pass högt pris som möjligt. Däri ligger inga som helst frågetecken. Anlitar du en mäklare för att sälja din bostad i Stockholm så kommer du att få denna värderad, du kommer att få en strategi presenterad för dig - var kommer den att synas, hur länge, när ska visningarna äga rum och vad händer om den inte blir såld? - samtidigt som ni kommer överens om betalningen.

Detta sker ofta genom provision. Ju högre slutpris din bostad säljs för - desto större arvode hamnar i mäklarens ficka. Det gör att affären blir känslig - kanske inte för dig som säljare - utan för den som är intresserad av att köpa.

I Stockholm - som är den stad där flest bostäder säljs och till genomgående högst pris - så har det funnits extrema problem med detta. Rent konkret så handlar det om ett rejält falskspel där en mäklare kan sätta sig på ett gäng olika stolar i syfte att trissa upp priserna.

Vi säger att din försäljning går trögt. Mäklaren försöker och försöker; tar hela tiden nya omtag med visningar - men priset vill liksom inte stiga. Du får ett bud som du känner dig missnöjd med, det ligger för lågt sett till att du nyligen köpt en annan, större och dyrare, bostad.

Köparen är otålig: han vill veta om hans bud gäller eller om han ska dra sig ur affären. Du å din sida velar. Vill du ta risken att lägga ut bostaden igen - du har ju trots allt en köpare och du kommer att gå plus, om än lite mindre än du räknat med.

Stora problem med riggade budgivningar

Det som plötsligt sker är att tre stycken nya budgivare dyker upp. De höjer priset hela tiden. Varje gång den förste intressenten lämnar ett bud så höjder budgivare A, B eller C med tiotusen kronor. Du är naturligtvis nöjd. Det plingar i telefonen och plötsligt så är bostadens pris långt över förväntat. Läge att ta fram champagnen således. Den som slutligen vunnit budgivningen är också den förste intressenten, en person som uppenbarligen var betydligt mer intresserad än vad han gav sken om.

De tre andra budgivarna drog sig ur som på en given signal. En signal som också fanns och som gavs av din mäklare. Budgivarna var nämligen tre stycken bekanta till din mäklare; tre bulvaner som gav bud för att driva upp priset.

Du som säljare är nöjd - helt ovetandes om vad som skett - och din mäklare är väldigt nöjd då hans provision blivit väldigt god. Köparen är, av förklarliga skäl, inte lika nöjd. Han anar dessutom oråd.

Köparen vill veta vilka som lagt buden

Det köparen kan göra här är att kräva att få se vilka som lagt buden och som trissat upp priserna. Han kan där försöka se mönster - samma efternamn som mäklaren och så vidare - men det är svårt att leda i bevis att budgivningen varit manipulerad. Åtminstone på egen hand.

Kontaktar han Fastighetsmäklarinspektionen så kommer en utredning att starta kring mäklarens förehavanden. Vi kan ponera att dessa tre budgivare nästan alltid deltar i budgivningar för objekt som mäklaren representerar - oavsett storlek på bostäderna, oberoende av var de ligger och vad de kostar. Det är ett tydligt mönster som kan leda till att mäklaren blir prickad och i värsta fall tappar sin licens.

Men, det är inte så enkelt att leda detta i bevis som man kan tro. Det måste finnas tydliga transaktioner, kontakter och så vidare. Det går att komma runt, slumpens skördar finns tillgängliga att skylla på och så vidare. Det här leder till två frågor:

Hur kan man komma till bukt med problemen?

Den första frågan är varför inte en större transparens finns? varför kan inte en mäklare redovisa alla budgivare både för säljare och för köpare? Där ligger svaret i det självklara: genom det kan mäklaren bli av med sitt uppdrag och se hur säljare och köpare på egen hand gör upp affären.

Finns det någon annan lösning? Ja. Man måste tillägga att det sker mycket i branschen. Ingen mäklare - seriös sådan - vill förknippas med slikt bedrägligt beteende. Det dåliga ryktet som riggade budgivningar - och även så kallade lockpriser - fört med sig drabbar alla. Något som märkts då fler alternativa lösningar kommit att visa sig; tjänster som underlättar att sälja utan mäklare.

Vad gör man då? Ett av de större mäklarhusen har infört budgivnings om sker via bank-id. Det är ett verktyg som ger större trygghet för alla inblandade. Eventuella misstankar om oegentligheter blir också lättare att spåra för Fastighetsmäklarinspektionen. Där är en lösning som vi hoppas att fler tar efter.

20 Jun 2018