Högre kvalitet på dagens markiser

Markiser är ett härligt sätt att kunna variera sig mellan sol och skugga. Vi skulle också säga att det är det absolut bästa, särskilt med tanke på utvecklingen rent tekniskt i kombination med de materiella stegen som tagits.

Idag kan du i stort sett välja vilken färg du vill gällande markiser och gällande storlek och form så är det möjligt att skräddarsy markiser så att de passar större fönster likväl som mindre sådana och även rena terrasser.

Den tekniska utvecklingen ligger i att du kan styra din markis genom en fjärrkontroll och att du kan göra detta dag ut och dag in; den fina motoriken är skyddad och klarar av alla tänkbara väderomslag. Detsamma gäller, numera, även tyget.

Markiser är en god investering

Tidigare har man kunnat se markiser som lite av en förbrukningsvara - en dyr sådan - som bara höll i några enstaka säsonger innan det var dags att kassera dem. Tyger tappade frg, det tappade form och det såg trist och livlöst ut redan efter en sommar. För att inte tala om att de ofta gick sönder och där man som husägare kunde se stora revor.

Idag använder man en starkare väv som fullt ut är anpassad mot det klimat vi har i Sverige och det är inte som förr då vi nästan uteslutande importerade markiser från sydligare breddgrader (som var anpassade enkom för att ge skugga).

Dåså; markiser är ett bra val och då är det väl bara att investera och sätta upp sådana på huset i Stockholm. Ja, men först så måste man kolla vad som gäller. I vissa kommuner så kan markiser nämligen kräva bygglov och det gäller i så fall ofta de som inte är fällbara.

Markiser i stadsmiljö kan kräva ett bygglov

Skulle det handla om en lägenhet och där du har någon typ av tryck på en markis så kommer du definitivt att få söka bygglov hos Byggnadsnämnden. En tumregel är att man alltid kollar upp vad som gäller.

Markiser förändrar husets hela karaktär och därför så bör man se över vilka regler som gäller. I de flesta fall så är det fullt möjligt att montera markiser utan bygglov, men för att slippa nesan med att ta ner dem så kan ett enkelt samtal till Byggnadsnämnden hjälpa.

Tänk på avståndet till grannen

Ett sådant samtal bör du även göra till dina grannar om du planerar att sätta upp markiser. Särskilt om de skulle inkräkta på deras tomt. Av naturliga skäl så får en utfälld markis inte sticka ut över din tomtgräns, detta oavsett om det handlar om din granne eller om exempelvis en cykelbana.

En generell regel är att följa samma avstånd som för exempelvis ett Attefallshus. Ett sådant får inte byggas närmare än 4.5 meter från den egna tomtgränsen. Vill man bygga närmare än så bör man också - eller ska, snarare - ha grannens medgivande. Se till att följa det gällande dina markiser också. Skulle din granne vägra så kan du också få riva ner de markiser som kommer för nära. Då är det utan tvekan bättre att kontakta din granne och försöka hitta en lösning innan. Som vi sa: en markis idag kan skräddarsys så kanske kan en mindre modell och storlek vara er båda till gagn?

1 Nov 2018